Blog

Ekotrendy w opakowaniach do żywności

Ekotrendy w opakowaniach do żywności

29.09.2021
Ekotrendy w opakowaniach do żywności wyznacza przede wszystkim moda na zdrowe i długie życie oraz ochronę środowiska. Ogromne w tym kontekście znaczenie mają potrzeby konsumentów i ich…
czytaj więcej
Pakowanie próżniowe w gastronomii

Pakowanie próżniowe w gastronomii

22.09.2021
Pakowanie próżniowe to popularny sposób przechowywania żywności w gastronomii. Pozwala uchronić nadwyżki jedzenia przed zepsuciem, a wiemy, że marnowanie żywności to znany problem…
czytaj więcej
Jakie opakowania i maszyny do zgrzewu wybrać, pracując w gastronomii?

Jakie opakowania i maszyny do zgrzewu wybrać, pracując w gastronomii?

24.08.2021
Polacy coraz chętniej zamawiają posiłki z dostawą do domu. Jak podaje firma Rabel Tang, pod koniec 2020 roku funkcjonowało w naszym kraju o 2,2 tysiąca więcej lokali gastronomicznych, niż w…
czytaj więcej
Czym jest zrównoważona produkcja i dlaczego tyle się o tym mówi?

Czym jest zrównoważona produkcja i dlaczego tyle się o tym mówi?

17.08.2021
Fakt, że nie możemy przestać być konsumentami, jest trochę niepokojący. Musimy jeść, korzystać z bieżącej wody oraz zużywać energię elektryczną np. do ogrzewania i oświetlania naszych domów, a …
czytaj więcej
ONZ wyznacza 17 celów do zrealizowania dla ekologii i dobrobytu

ONZ wyznacza 17 celów do zrealizowania dla ekologii i dobrobytu

30.07.2021
W 1987 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych opublikowała raport “Nasza wspólna przyszłość” opisujący zrównoważony rozwój jako „rozwój,…
czytaj więcej
Dyrektywa Single-Use Plastics jeszcze nieobowiązkowa w Polsce

Dyrektywa Single-Use Plastics jeszcze nieobowiązkowa w Polsce

28.07.2021
Nastąpiło opóźnienie dotyczące wejścia w życie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów     …
czytaj więcej
Zarządzaj żywnością tak, aby jej nie marnować

Zarządzaj żywnością tak, aby jej nie marnować

24.06.2021
Marnowanie żywności to jeden z najbardziej palących problemów naszych czasów. Jest to szczególnie zauważalne w dużych miastach, gdzie powszechną praktyką stało się wyrzucanie do…
czytaj więcej
Jak wrócić do pracy w biurze?

Jak wrócić do pracy w biurze, aby ograniczyć ilość odpadów?

18.06.2021
Biorąc udział w całodziennej konferencji lub szkoleniu, nie sposób nie zauważyć,  jak kosze na śmieci po brzegi wypełnione są pojemnikami po cateringu, resztkami jedzenia i innymi…
czytaj więcej
Problem opakowań jednorazowego użytku

Problem opakowań jednorazowego użytku

31.05.2021
Czterdzieści procent zapotrzebowania na tworzywa sztuczne generują produkty jednorazowego użytku wykonane z tworzyw sztucznych. Produkty takie jak kubki, pokrywki, słomki, mieszadełka, butelki lub…
czytaj więcej
Codzienne nawyki, które sprzyjają ekologii

Codzienne nawyki, które sprzyjają ekologii

27.05.2021
Szukając sposobów na bardziej ekologiczne życie, przyzwyczajamy się do pewnych nawyków. Segregujemy śmieci, stawiamy na organiczne produkty, unikamy mięsa,       …
czytaj więcej
Jak z powodzeniem pakować na wynos?

Jak z powodzeniem pakować na wynos?

22.04.2021
Nie trzeba być analitykiem rynku, aby zauważyć, że popyt na jednorazowe opakowania gwałtownie wzrósł z początkiem 2020 roku. Każda restauracja, której udaje się podczas pandemii…
czytaj więcej
Idealne opakowania na wynos

Idealne opakowania na wynos

08.04.2021
Prawie wszystkie lokale gastronomiczne proponują swoim klientom zamawianie dań na wynos Bez tego obecnie, nie mogą one istnieć. Chcąc serwować smaczny i świeży posiłek, restauracje muszą zadbać o…
czytaj więcej
X