
Pakowanie próżniowe w gastronomii
Pakowanie próżniowe to popularny sposób przechowywania żywności w gastronomii. Pozwala uchronić nadwyżki jedzenia przed zepsuciem, a wiemy, że marnowanie żywności to znany problem wśród wielu restauracji. Inwestycja w odpowiednią pakowarkę próżniową pozwoli na zachowanie świeżości niewykorzystanego jedzenia, wydłuży czas przydatności produktów do spożycia, a także pozwoli na prowadzenie zrównoważonego biznesu i ograniczenie strat (również finansowych).
Czym jest pakowanie próżniowe?
Za psucie się żywności odpowiada tlen. To on prowadzi do wysychania, rozwoju pleśni, jełczenia, zmiany smaku oraz utleniania wartości odżywczych. Gdy ograniczymy ilość tlenu w szczelnym, hermetycznym opakowaniu i włożymy do niego np. mięso, zachowa ono swój kolor, smak, wartości odżywcze, strukturę oraz świeżość. Dzieje się tak, ponieważ wewnątrz opakowania następuje zmniejszenie ciśnienia poprzez całkowite wyssanie tlenu. To, że zapakujemy żywność próżniowo nie oznacza, że możemy ją dowolnie przechowywać. Produkty pakowane próżniowo muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze oraz w zaciemnionych miejscach. Pakowanie próżniowe nie zastępuje bowiem lodówki oraz nie chroni jedzenia przed promieniami słonecznyni i wysoką temperaturą.
Ponieważ pakowanie próżniowe służy przede wszystkim wydłużeniu terminu przydatności produktów spożywczych, możemy w ten sposób zapakować i przechowywać praktycznie wszystkie produkty. Należy jednak pamiętać, że czas przydatności do spożycia jest inny dla różnych produktów. Dzięki pakowaniu próżniowemu uchronimy przed zmarnowaniem:
- mięsa,
- wędliny,
- ryby i owoce morza,
- warzywa,
- owoce,
- sery i twarogi,
- ziarna,
- pieczywo,
- wyroby cukiernicze,
- gotowe dania,
- produkty płynne i półpłynne np. zupy, gulasze, sosy, wino, kawę, herbatę (wyłącznie, jeśli pakowarka próżniowa posiada funkcję pakowania płynów).
Pakowanie próżniowe - jak poprawnie zapakować żywność?
Pakowanie próżniowe możemy rozpocząć, gdy żywność jest jak najlepiej osuszona i schłodzona, co umożliwia jej odpowiednie pakowanie. Do tego powinna być świeża i czysta, aby po rozpakowaniu zachowała wszystkie wartości odżywcze i nie doszło do zatrucia pokarmowego. Dlatego przed rozpoczęciem pakowania próżniowego warzywa i owoce dokładnie myjemy i suszymy. Z kolei dania płynne, sosy i napoje przelewamy do odpowiedniego worka, który wypełniamy najwyżej w 80% jego pojemności, pozostawiając górną przestrzeń wolną. W ten sposób unikniemy wylania. Tak przygotowany produkt możemy zapakować próżniowo.
Pakowanie próżniowe - jak przechowywać żywność?
Pakowanie próżniowe jest bardzo popularnym i przydatnym sposobem na wydłużenie okresu przydatności do spożycia wielu produktów. Bakterie i grzyby nie będą mogły się tak szybko rozwijać, gdyż odetniemy dopływ tlenu i usuniemy z żywności nadmiar wilgoci. Do środka nie dostaną się zarazki i owady, mokre produkty i potrawy nie wyschną, suche nie zaczną wilgotnieć, a zawarty w nich tłuszcz nie zjełczeje. Pamiętajmy jednak, że nic nie trwa wiecznie i potrawy oraz produkty pakowane próżniowo też kiedyś się zepsują, dlatego bardzo ważne jest ścisłe pilnowanie i przestrzeganie terminu ich przydatności.
- Pieczywo, wyroby cukiernicze, surowy drób i ryby możemy przechowywać do tygodnia,
- wieprzowinę 6 dni,
- wołowinę 8 dni,
- dania gotowe, owoce i warzywa gotowane do 2 tygodni,
- warzywa surowe do 20 dni,
- Produkty mrożone oraz duże kawałki mięsa można trzymać zapakowane próżniowo w zamrażarce nawet 2 lata.
Pakowarka próżniowa - jaką wybrać?
Wśród urządzeń do pakowania próżniowego znajdziemy dwa rodzaje pakowarek:
- listwowe,
- komorowe.
Ich zasadniczą różnicą jest sposób działania, wielkość, wydajność oraz rodzaj worków i pojemników próżniowych. My polecamy pakowarki próżniowe komorowe, ponieważ cechuje je wysoka wydajność i łatwość w obsłudze. Komorowe pakowarki próżniowe wyposażone są w komorę, w której umieszcza się worek lub pojemnik z żywnością oraz wbudowaną pompę próżniową. Najczęściej posiadają przezroczystą pokrywę, przez którą możemy obserwować zachodzące w komorze procesy próżniowe.
Dla małych restauracji i delikatesów, barów oraz kawiarni polecamy dwie szczególne pakowarki próżniowe, a mianowicie serię EVOX marki ORVED, które są dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego. EVOX 25 i EVOX HI-LINE 31 to solidne, kompaktowe i niezawodne pakowarki próżniowe o ekskluzywnym i innowacyjnym wyglądzie. Wyróżniają się łatwą obsługą i niewielkimi rozmiarami, dlatego pasują do pomieszczeń o ograniczonej przestrzeni. EVOX 25 i EVOX HI-LINE 31 są niezwykle szybkimi pakowarkami próżniowymi ze wstępnie ustawionymi poziomami próżni dla różnych typów pakowania, bez konieczności ciągłej kontroli całego procesu. Posiadają dwa tryby pracy: możliwość pakowania z wypełnieniem gazem - MAP (Modyfikowana Atmosfera Pakowania) oraz możliwość pakowania próżniowego w pojemnikach.
Cechy pakowarek próżniowych EVOX 25 i EVOX HI-LINE 31
- panel dotykowy z ekskluzywnymi programami przygotowywania potraw,
- „absolutny czujnik próżni” + funkcja ”easy vacuum”,
- możliwość podłączenia rurki do dedykowanej dyszy i próżniowych pojemników zewnętrznych, tj. tace gastronomiczne z zaworem próżniowym (np. GreenVac),
- 6 metod pakowania m.in.: zgrzewanie, pakowanie próżniowe w pojemnikach wielokrotnego użytku,
- sterowanie cyfrowe, wodoodporne i odporne na zarysowania,
- zaawansowana wydajność - 99,8% próżni w bardzo szybkim czasie,
- bezprzewodowa listwa zgrzewająca,
- możliwość zgrzewania do 3 worków w tym samym czasie,
- komora próżniowa Ultra-Flex,
- higieniczna konstrukcja z zaokrąglonymi narożnikami dla łatwego czyszczenia,
- technologia „HIGH-FLEX” gwarantująca idealną próżnię w odpornej komorze.