
W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o żywności BIO, która zawiera więcej witamin i minerałów, lepiej smakuje oraz jest uprawiana z wyłączeniem nawozów sztucznych. Jakie jest dokładne znaczenie pojęć BIO, ECO i żywność organiczna? Co łączy wymienione pojęcia z opakowaniami na wynos? Po odpowiedź zapraszamy do artykułu.
Co to jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna to żywność produkowana metodami zgodnymi ze standardami rolnictwa ekologicznego. Chociaż rolnictwo ekologiczne jest zróżnicowane na całym świecie, charakteryzuje się praktykami, które wykorzystują zasoby, promują równowagę ekologiczną i chronią bioróżnorodność. Uprawa żywności ekologicznej odbywa się według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, ujętych w postaci przepisów prawnych. Jeśli więc kupujemy produkty ekologiczne, oznacza to, że zostały one wyprodukowane w oparciu o restrykcyjną metodologię, która pozwala na taką etykietę. W Unii Europejskiej żywność ekologiczna podlega bardzo szczegółowym przepisom dotyczącym produkcji i etykietowania. Unijne logo produkcji ekologicznej stanowi połączenie dwóch symboli - flagi UE oraz liścia, który nawiązuje do natury i idei zrównoważonego rozwoju (to tzw. „eurolistek”). Warto pamiętać, że używanie eurolistka jest niedozwolone w przypadku produktów, które zawierają mniej niż 95% ekologicznych składników pochodzenia rolnego. Tym samym producenci żywności ekologicznej są prawnie zobligowani do wyeliminowania pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych na rzecz nawożenia kompostem i stosowania metod mniej szkodliwych dla środowiska z uwzględnieniem zachowania bioróżnorodności w ekosystemie.
Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna), która jest odporna na szkodniki i wpływa na produkcję roślinną, jest również wykluczona z kategorii ekologicznej. Kolejną kluczową zasadą w rolnictwie ekologicznym jest respektowanie naturalnych cykli bez ich sztucznego zmieniania, co przynajmniej z teoretycznego punktu widzenia przyczynia się do większego bogactwa mikroelementów w otrzymywanych produktach. Kolejną korzyścią upraw ekologicznych jest zmniejszenie poziomu zanieczyszczeń generowanych podczas produkcji, osiągnięcie bardziej zrównoważonego wykorzystania zasobów, ochrona naturalnego ekosystemu i bioróżnorodności oraz wsparcie gospodarki o obiegu zamkniętym.
Główną zaletą produktów ekologicznych jest ich większa wartość odżywcza. Powszechnie wiadomo, że mikroelementy w owocach i warzywach znacząco spadły w ostatnich dziesięcioleciach. Jednym z przykładów jest uprawa pomarańczy. Ich smak w 2022 roku bardzo różni się od smaku w roku 1950, a zawartość witaminy C w pomarańczy jest znacznie niższa. Innym przykładem jest zawartość kwasów omega-3, która jest znacznie wyższa w żywności ekologicznej. Inną często wymienianą korzyścią jest poszanowanie i poprawa dobrostanu zwierząt, co jest bezpośrednio związane z jakością, jak w przypadku jaj czy mięsa. Żywność ekologiczna to także więcej antyoksydantów (m.in. kwasów fenolowych, flawonoli, stilbenów, antocyjanów) i witamin, szczególnie witaminy C i z grupy B.
Czym są produkty BIO i organiczne?
BIO jako etykieta pochodzi z rolnictwa ekologicznego, a termin ten jest prawnie zdefiniowany w Unii Europejskiej. Produkty te muszą pochodzić z upraw kontrolowanych ekologicznie, nie mogą być modyfikowane genetycznie, a pestycydy, nawozy sztuczne i inne chemikalia do uprawy żywności muszą zostać wyeliminowane. Mięso powinno pochodzić od zwierząt nieleczonych antybiotykami czy faszerowanych hormonami wzrostu. Artykuły bio są lepsze dla naszego zdrowia, a ich wytworzenie sprzyja harmonijnemu rozwojowi ekosystemu. Produkty BIO są produkowane w taki sposób, aby sprzyjać naturalnej selekcji zwierząt i roślin oraz nie zakłócać bioróżnorodności.
Produkty organiczne pochodzą z natury, czyli są wytwarzane ze składników pochodzących ze środowiska. Regulacje prawne stanowią, że produkt organiczny musi w swojej masie zawierać minimum 95% składników naturalnych. Również wytwarzanie produktów organicznych musi opierać się o poszanowanie dla środowiska.
Opakowania do zgrzewu ekologiczne - https://metroo.pl/pl/c/Pojemniki-do-zgrzewu-ekologiczne/48
Ekologiczne opakowania do zgrzewu są bezpieczne dla zdrowia, środowiska i posiadają cenne dla gastronomii właściwości. Nie wchodzą w interakcję z żywnością i brak w nich szkodliwych substancji. Ekologiczne opakowania na wynos, które dodatkowo są biodegradowalne, produkujemy z trzciny cukrowej i celulozowej (opakowania me.Organic). Trzcina cukrowa, jako odnawialna i szybko rosnąca roślina jest głównym źródłem nie tylko cukru, ale także istotnym źródłem energii odnawialnej i materiałów do opakowań na wynos pochodzenia biologicznego. Celulozę pozyskujemy z drzew pochodzących z certyfikowanych upraw oznaczonych znakiem FSC (Forests for All Forever). Wprowadzenie do oferty ekologicznych opakowań do zgrzewu w znacznym stopniu redukuje zużycie plastiku, korzystnie wpływa na środowisko i wizerunek lokalu, ponieważ konsumenci wolą kupować produkty, które posiadają jak najmniejszą ilość opakowań i są ekologiczne.