powrót

Trendy na rynku cateringów dietetycznych

14.10.2020

W ostatnich latach rynek cateringu dietetycznego bardzo się rozwinął i nieustannie pnie się w górę. Praktycznie w każdym mieście w całej Polsce pojawiają się nowe firmy, których misją jest dostarczanie diety pudełkowej z dowozem pod wskazany adres. Dzięki znacząco rosnącej podaży rośnie też popyt, co w szczególności jest mocno zauważalne                            w środowiskach korporacyjnych.

Catering dietetyczny zyskał jeszcze bardziej na popularności, kiedy na początku roku zaczęliśmy zmagać się z epidemią. Gdy zostawaliśmy w naszych domach i wszystkie restauracje zostały zamknięte, to właśnie on ratował naszą dietę. Dlatego upraszczając, catering stał się niejako restauracją na dowóz. Pełna oferta gotowych posiłków zawiera zazwyczaj do pięciu szczelnie zapakowanych gotowych dań. Każdy z nich posiada określoną liczbę kalorii, dostosowanych do naszych indywidualnych preferencji oraz codziennej diety.

Samoświadomość tego, co jemy, zmusiła cateringi dietetyczne do wprowadzenia nowych pozycji w menu. Standardem stały się diety dla osób, które zmagają się z alergiami pokarmowymi i problemami trawiennymi – czyli tzw. diety bez glutenu i laktozy, jednak są też diety dostosowane dla sportowców, osób cierpiących na insulinooporność, a nawet chorujących na cukrzycę.

Grono odbiorców cateringów dietetycznych stale się powiększa. Chęć posiadania zdrowego ciała skłania nas do korzystania z tego typu rozwiązań i nie ma w tym nic złego, ponieważ jak mówi przysłowie – w zdrowym ciele zdrowy duch. Tak naprawdę, catering dietetyczny jest dla wszystkich, nie tylko dla tych, którzy chodzą na siłownię i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Z cateringów dietetycznych korzystają również osoby, które chcą po prostu zdrowo się odżywiać i nie mają czasu na gotowanie oraz wiedzy, jak przygotować pełnowartościowe i zbilansowane posiłki.

Pojemniki do zgrzewu dla cateringów dietetycznych

Dobre odżywianie to jedna strona medalu. Równie ważne jest to, jak i w czym przechowujemy nasze dania, gdyż ma to kluczowe znaczenie dla zdrowia i środowiska. Dla przykładu –      w artykule Higiena czy środowisko? Czyli wszystko o opakowaniach na wynos pisaliśmy, że rozkład plastiku może trwać setki lat i przez cały ten okres, powoli, ale skutecznie zatruwana jest Ziemia.

W 2018 roku jako kraj wypuściliśmy do atmosfery aż 322,5 mln ton dwutlenku węgla – co jest zatrważającą liczbą, jednak statystyki nie kłamią. Przyrost na jednego mieszkańca był wyższy nawet od Indii i tym samym zajęliśmy 19 miejsce na świecie w rankingu największych emitentów CO2. W Europie było to 5 miejsce i czwarte w UE. Biorąc pod uwagę powyższe, niezbędne jest podjęcie działań, które zniwelują niekorzystny wpływ na środowisko.

Co więc możemy zrobić, aby żyć zdrowiej? Na chwilę obecną, jedyną słuszną praktyką jest wybór ekologicznych pojemników dla cateringów dietetycznych. Powinni zwrócić na to uwagę zarówno konsumenci, jak i firmy zajmujące się dostarczeniem posiłków. Wspólne działania pozwolą ograniczyć zalegające na wysypiskach śmieci i emisję CO2 do atmosfery, na rzecz produktów biodegradowalnych oraz takich, które nadają się do recyklingu np. opakowań wykonanych z PP oraz PET.

Jako świadoma firma, postawiliśmy na środowisko i stworzyliśmy specjalną linię me.Organic – wysokiej jakości, biodegradowalnych opakowań, tacek do zgrzewu oraz folii kompostowalnych. Dlatego biorąc pod uwagę powyższe, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Razem możemy więcej.

X